Eerdere winnaars

Roline Julen

De winnaar van de Kartiniprijs 2011 is Roline Julen, een vrouw met hart voor hulpverlening aan met name tienermoeders. Op een positieve manier beschrijft ze de omgang met de doelgroep, het activeren van tienermoeders. Het leerwerkbedrijf waar de meisjes kneepjes van de horeca leren is op twee locaties gevestigd, er zijn mooie foto’s van. Een wijsheid op haar website: Beter een kaars te ontsteken dan klagen over de duisternis,www.d-roem.nl. Roline krijgt werkt een geldbedrag van 2.500 euro, een aandenken en een jaar lang ambassadeursschap.

Wie wat meer over Roline Julen en haar onderneming D’Roem te weten wil komen, bezoekt haar website en leest de uitingen in de media die over haar verschenen zijn. Daar kom je er echter snel achter dat de teksten gaan over de doelstellingen, activiteiten en successen van D’Roem en hetgeen jongeren bereiken door bij D’Roem te gaan werken. Maar niet veel over de vrouw die het heeft opgezet en nog steeds met enorme inzet mogelijk maakt.

Daarom wilde de jury eerst meer over Roline melden: een moeder van twee dochters die eind 2008 gestart is met een horeca-onderneming, een lunchroom in een bedrijfsverzamelgebouw in haar eigen buurt, het Regentessekwartier. Dat deed ze nadat ze meer dan twintig jaar functies heeft gehad in de kinderopvang en jeugdhulpverlening. Een opmerkelijke stap dus, om plots een commerciƫle onderneming te beginnen. Maar goed, wie Roline kent, weet dat ze barst van positiviteit en van zelfvertrouwen. Ze had haar zinnen erop gezet en het zou moeten lukken! Maar de hulpverlener liet de ondernemer niet los, en die combinatie zorgt voor de waardering die Roline via deze nominatie krijgt.

Van meet af aan is het concept van D’Roem gebaseerd op een nuchtere aanpak waar jongeren een grote rol in spelen. Jongeren die het niet alleen maar voor de wind gaat en die nog moeten zoeken naar de manier waarop ze hun toekomst het best kunnen gaan invullen. Roline maakte afspraken met de gemeente Den Haag, afdeling OCW om jongeren die om uiteenlopende redenen afhaken in het reguliere onderwijs een dagbesteding te geven in de lunchroom. Inmiddels is er een hoog slagingspercentage.

De jury waardeert de wijze waarop jongeren worden begeleid. Zij worden in een gemoedelijke, huiskamerachtige sfeer opgevangen en gestimuleerd om gedragspatronen te veranderen. Ondertussen is er een intensieve samenwerking tussen betrokken instanties, ouders en D’Roem. Daartegenover staat wel een ferm optreden als de jongeren toch niet de gewenste inzet tonen. De twee andere genomineerden waren: Bureau MHR, Bureau Maatschappelijk Herstel en Rehabilitatie en Souria Afenich.

 

Bekijk hier het Kartini juryrapport 2011