Eerdere winnaars

Haimanot Belay

Op 8 maart 2012 reikte wethouder Karsten Klein de Kartiniprijs uit aan Haimanot Belay. De feestelijke uitreiking had plaats in theater Culturalis. Haimanot wordt beloond voor haar werk voor de Ethiopische gemeenschap en voor het organiseren van interculturele activiteiten en uitwisselingen.

Haimanot Belay, geboren in Ethiopië, kwam eind 1994 als vluchteling naar Nederland. Door middel van studie, cursussen en allerlei vrijwilligerswerk en dankzij haar doorzettingsvermogen en de wil om zich in te blijven zetten voor de samenleving heeft zij zich in betrekkelijk korte tijd kunnen ontwikkelen tot wat zij nu is: een actieve en goed in de Nederlandse samenleving geïntegreerde vrouw en een voorbeeld voor velen.
Zij is mede-oprichtster – nu voorzitter – van Stichting Gobez! Doelstelling: een bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving door het organiseren van interculturele activiteiten en voorlichting geven aan Ethiopiërs in Nederland en aan Nederlanders over Ethiopië. Tal van taboeonderwerpen waar vooral vrouwen mee te maken hebben, zoals armoede, borstkanker, aids, vrouwenbesnijdenis en huiselijk geweld, maakt zij binnen de Ethiopische gemeenschap bespreekbaar. Zij geeft ook op professioneel niveau voorlichting en workshops over meisjesbesnijdenis en is aanspreekpunt en sleutelfiguur voor hulpverleners en andere instanties.

Haimanot speelt een key-role in het samenbrengen van organisaties binnen de regio Den Haag en omringende gemeenten. Zij beschikt over prima organisatorische kwaliteiten en een groot netwerk. Haimanot is ieder jaar betrokken bij de vieringen rond Internationale Vrouwendag participatie en emancipatie van vrouwen staan bij haar centraal.

Haimanot is ambitieus, gedreven, ondernemend en een echte bruggenbouwer. Ze heeft een positieve instelling; bij tegenslagen geeft zij niet op. Zij draagt bij aan een positieve beeldvorming met betrekking tot emancipatie van (migranten)vrouwen. In die zin is zij een voorbeeld voor velen en een inspirerende genomineerde voor de Kartiniprijs 2012. De twee andere genomineerden waren Fatma Kaya en Mulki Hassan Mohamed.

 

Bekijk hier het Kartini juryrapport 2012

 

Foto: Fleur Beemster